Marcus Paus

Bio

Norsk

Marcus Paus (f.1979) er en av de mest bestilte og fremførte norske komponister i sin generasjon. Hans verkliste omfatter kammermusikk, solostykker, kor- og vokalmusikk, konserter og andre orkesterverker, en symfoni og flere operaer, foruten musikk for film, teater og fjernsyn.

Paus har blitt fremført av ledende ensembler og utøvere over hele verden, på arenaer fra New Yorks Carnegie Hall til TV2s «God morgen, Norge», og både TV2 og NRK P2 har viet programmer til Paus’ virke.

Paus har vært festivalkomponist for Vinterfestspill i Bergstaden (2002), Kristiansund Kirke- Kunst- Kulturfestival (2006) og Oslo Operafestival (2009 og 2013), og har siden 2005 vært tilknyttet Off Broadway-teaterkompaniet The Actors’ Company Theater (TACT), med musikk til flere av deres forestillinger. Sin utdannelse har Paus fra Norges Musikkhøgskole (1998-2002) og Manhattan School of Music (2003-2005).

Marcus Paus har markert seg som representant for en nyorientering mot tradisjon, tonalitet og melodikk, og er også kjent for et mangeårig samarbeid med billedkunstner Christopher Rådlund.

Viktige verker er Sonate for cello & klaver, skrevet til Johannes Martens og Joachim Kwetzinsky, og innspilt av dem på portrett-platen «Marcus Paus» (Aurora 2013), The Stolen Child, skrevet til Ensemble 96, og inkludert på deres dobbelt Grammy-nominerte plate «Kind» (2L 2010), operaene Heksene (bestilt av Gloppen Musikkfest 2008) og Askeladden (bestilt av DNO&B), begge med libretto av Ole Paus, samt filmmusikken til Sara Johnsens Upperdog (2009; lydspor utgitt på MTG Classic).

Paus er medlem av Norsk Komponistforening, og hans verker utgis på Norsk Musikforlag.

For sitt kunstneriske virke mottok Marcus Paus høsten 2012 Wessel-prisen, utdelt av Det Norske Selskab.